Bloemenveld

Eigen bloemenveld

Vanaf 2015 heeft het buurtschap een eigen veld aan de Westerhovenseweg “35”. Leden van het buurtschap verrichten vele werkzaamheden op dit veld vanaf begin mei. Een veldcommissie zorgt voor de coördinatie en door het jaar heen verzorgen zij de knollen in de opslag. Het buurtschap blijft altijd op zoek naar vrijwilligers want er is veel te doen op het veld: knollen zetten, palen zetten, touwen spannen, schoffelen, bloemen plukken en knollen rooien.

Wat moet er gebeuren op het bloemenveld?

In maart worden de knollen die het voorgaande najaar gerooid zijn ‘gescheurd’. Hierbij worden de wortels van de dahliaplant zoveel mogelijk gescheiden om zo vele losse knollen te verkrijgen.
In het voorjaar worden er ook ingekochte stekken opgepot, waarna deze in april en mei, evenals de knollen, worden geplant op het bloemenveld.
Vanaf juni wordt er dan wekelijks enkele malen geschoffeld om het onkruid tussen de planten weg te houden.

Halverwege augustus begint het plukken voor de verschillende dahliacorso’s in het land. Elke week tot eind september wordt het veld leeggeplukt en worden de bloemen getransporteerd naar een andere plaats waar een corso wordt gehouden.
In de dagen voor ons eigen corso wordt er natuurlijk geplukt voor ons eigen corso, maar de andere corsoplaatsen leveren dan ook aan ons, zodat wij voldoende dahlia’s hebben voor de optocht.
In oktober kunnen de knollen gerooid en opgeslagen worden in een koelcel.

Meehelpen

Een hele klus, waar we het als buurtschap een groot deel van het jaar druk mee hebben.
Mocht je interesse hebben om hieraan mee te helpen, dan kan dat natuurlijk.
Kijk in de agenda op deze website voor de data waarop er activiteiten zijn op het veld, of neem contact op met ons secretariaat. Tijdens de bouw van de wagen kan je ook altijd de tent aan de Narcislaan binnen lopen om te informeren.